Filmfotograf: Rodrigo Soto

 

Vinnare Storytel Awards 2019:

För pressinformation, klicka här.

Årets vinnare i romanklassen:
1793 av Niklas Natt och Dag, inläst av Martin Wallström:

Varje mening luktar, låter och larmar. De olika berättarperspektiven gestaltas och hålls skickligt samman av författaren. Texten, med sin rikedom på detaljer och iakttagelser, fyller våra sinnen så att vi upplever livet och kivet i längesedan svunna miljöer. Och framför allt skräcken under en bestialisk persons välde. Inläsarens dova stämma leder oss rakt in i våra mardrömmars stad.

 

Årets vinnare i spänningsklassen:
Lazarus av Lars Kepler, inläst av Jonas Malmsjö

Med dramaturgisk elegans drivs historien fram av suggestiva miljöer och obehagliga stämningar. Och mörkret till trots lyckas alla fängslande karaktärer mejslas fram, även de perifera får liv. Den skrämmande historien och bokens höga tempo balanseras fint av inläsarensobjektiva och trygga röst. En röst som med en säker tonkänsla framhäver den välskrivna texten.

 

Årets vinnare i barnklassen:
Handbok för superhjältar del 1 av Elias och Agnes Våhlund, inläst av Frida Hallgren

I den här ljudboken inspireras lyssnaren till att överkomma rädslor och tro på sig själv. En klassisk historia som berättas på ett nytt sätt. En ljudbild som låter serietidning och inläsarens fenomenala gestaltande tolkning får lyssnaren att flyga fram.

 

Årets vinnare i ungdomsklassen:
Finns det björkar i Sarajevo? Av Christina Lindström, inläst av Martin Wallström

En vågad historia som bryter ny mark, om etnicitet, funktionshinder, en kärleksfull men krävande syskonrelation och Göteborg som smälter samman till en fullkomlig berättelse i tiden. En klockren kombination av berättelse och ton, där inläsaren håller den psykologiska spänningen vid liv.

 

Foto: Cecilia Magnusson/ Alexander Donka

Årets hederspris från Synskadades stiftelse:
Christina Andersson och Jan Holmegard

För att de drog igång ljudboksverksamheten i Sverige i ett av synskaderörelsens bolag, Kassettbok AB, och utvecklade både produkten och marknaden. De startade det första ljudboksförlaget 1986 och skapade dessutom en egen marknad för alla som älskade att lyssna på berättelser; en kassettbokklubb. Genom sitt initiativ och sin uthållighet la de grunden till Lyssnarklubben och den framgångssaga ljudboken är i dag.

 


Varmt välkommen till sajten för Storytel Awards, som tidigare hette Stora ljudbokspriset.
Det här är galan och prisutdelningen som hyllar ljudboken och lyssnarupplevelsen.

#storytelawards


Se mingelbilder från galan här!