Så går det till

Foto: Ossian Langenborg

Under Storytel Awards 2019 delas priser ut för 2018 års bästa ljudböcker i fyra kategorier; roman, spänning, ungdom och barn. Vinnarna utses i en urvalsprocess som både involverar bransch, lyssnare och experter. Så här går det till:


Steg 1 – Lyssnarnas favoriter på Storytel

Storytels innehålls-experter plockar ut de ljudböcker från tjänsten som under året (1 nov 2017 – 1 nov 2018) lyssnats på mest och som rankats högst av lyssnarna i respektive kategori. Endast nya ljudböcker, dvs ljudböcker som givits ut under året, tas med.


Steg 2 – Förlagen anmäler sina titlar

Listorna med lyssnarnas favoriter skickas till förlagen, från dessa kan respektive förlag anmäla sina böcker till tävlingen. Anmälan till respektive kategori görs mot en avgift. 


Steg 3 – Alla får rösta

Den 7 januari* öppnar omröstningen och vem som helst kan rösta på sin kandidat i respektive kategori. Det är en röst per person i varje kategori som gäller. Den 20 januari* stänger omröstningen och de 5 böckerna med flest röster i varje kategori går vidare till juryn.

* Vi reserverar oss för att omröstningen kan komma att tidigare- eller senareläggas ett par dagar vid oväntade tekniska problem.


Steg 4 – Jurygrupperna utser vinnare

Fyra jurygrupper lyssnar igenom de som fått flest röster och utser en vinnare i varje kategori. Bedömningen görs av både berättelse och tolkning, som gemensamt skapar lyssnarupplevelsen. Jurygruppernas arbete inleds i slutet av januari och vinnarna presenteras på Storytel Awards den 4 april. Jurygrupperna består av personer som besitter expertis antingen inom litteratur eller inom inläsning, läs mer under Jurygrupper i menyn.