Storytel Awards

Bild från prisutdelningen 2018. Foto: Ossian Langenborg

Vad är Storytel Awards?
Storytel Awards är galan för ljudboksbranschen och priset som hyllar ljudboken. Vi blickar tillbaka på årets bästa ljudboksupplevelser och hyllar författare och inläsare i fyra kategorier. Galan äger rum den 4 april 2019.

Tidigare hette Storytel Awards Stora Ljudbokspriset, men förutom en ny logotyp och ny hemsida så bör du känna igen det mesta om du varit med förr. Att namnet är på engelska är för att vi som arrangörer har en förhoppning om att ta priset utomlands och samarbeta internationellt. En dag skulle vi gärna se Nordens bästa ljudbok, eller kanske Europas bästa ljudbok.

Vad vinner man?
Som vinnare i någon av kategorierna på Storytel Awards kan du fira med vetskapen om att en gedigen process ligger bakom varför just du har vunnit. Antal lyssningar, betyg och ljudboksupplevelsen har vägts in. Förlag, publik och experter har fått säga sitt – och de har valt dig.

Statyett Storytel Awards 2019

Statyett Storytel Awards 2019

Som ett bevis och minne får du en prisstatyett i form av ett glaskonstverk – en glasuggla. Ugglan är ljudboksprisets symbol sedan start då priset för första gånge

n delades ut. Glasugglan är formgiven av konstnären Ludvig Löfgren och tillverkas i Målerås glasbruk i Småland där glasugnarna brunnit sedan 1890.

Ludvig Löfgren har en lång gedigen utbildning och erfarenhet inom både konst och glashantverk. Han har bland annat en examen från Hovedskou Fine Painting School och Konstfack i Stockholm. Sin hantverksutbildning har han bland annat fått på glasskolorna i Kosta och Orrefors. Genom sitt unika formspråk tar han det traditionella svenska glaset in i framtiden.

Läs mer om Målerås Glasbruk här.

Dessutom får du en prispeng på 10 000 SEK att använda för framtida projekt och ett inramat diplom att hänga upp där alla kan se det.

Samtliga författare och inläsare som vunnit erhåller varsin statyett, varsitt diplom och varsin prispeng på 10 000 SEK. Totalt är det 4 kategorier med 8 vinnare. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.


Har du frågor eller funderingar kring Storytel Awards?
Skriv till oss på storytelawards.se@storytel.com


En tillbakablick

På 50-talet satsade De Blindas Förening (nuvarande Synskadades Riksförbund) i Sverige stort på att läsa in litteratur och förse låntagare med bandspelare.

På 80-talet bestämde man sig för att göra ljudböcker även för dem utan synsvårigheter och startade Lyssnarklubben som senare såldes till Bonnier och blev Bonnier Audio.

2007 instiftades Iris ljudbokspris på Bokmässan av dåvarande vd för Synskadades Stiftelses bolagsgrupp Iris, skådespelaren Peter Stormare och Bertil Falck, då ordförande för Bokmässan.

2012 döptes priset om till Stora ljudbokspriset. 

2015 kom Storytel med i bilden och det skapades en gala i anslutning till prisutdelningen. Priset delades nu ut i tre kategorier: roman, spänning och barn/ungdom.

2016 valde man att dela på barn/ungdomskategorin så priset delades ut i 4 kategorier.

2018 döps galan om till Storytel Awards med målsättning att den i framtiden ska bli internationell.